Każdy z naszych klientów jest dla producenta inspiracją i dlatego staramy się reagować na ich prośby. Wśród zwolenników są ludzie, którzy chcieliby spróbować miodownika MARLENKA®, ale nie mogą ze względu na ich szczególne wymagania żywieniowe. Dlatego od 02 listopada 2015 rozpoczęła się produkcja nowego produktu - bezglutenowego ciasta miodowego MARLENKA®. Produkcja bezglutenowego ciasta z orzechami i miodem MARLENKA® jest tak jak inne produkty MARLENKA® pod ścisłą kontrolą norm jakościowych.


Firma Marlenka International S. R. O. produkuje swoje wyroby w nowoczesnym zakładzie produkcyjnym zgodnie z rygorystycznymi normami higienicznymi, czego rezultatem są wysokiej jakości produkty. Produkcja jest certyfikowana zgodnie z najsurowszymi międzynarodowymi certyfikatami BRC i IFS. Świadectwa tych dwóch standardów, firma zdobyła jako pierwsza w Republice Czeskiej i na Słowacji. Producent również wprowadził standardy HACCP. Jakość produktów została wyróżniona przez Ministerstwo Rolnictwa Republiki Czeskiej.


Pierwszą narodową cerkwią na świecie była ormiańska cerkiew prawosławnazałożona w 301 roku. Dlatego też, w ramach obchodów 10-tej rocznicy utworzenia marki Marlenka wykonana została z miodowego tortu Marlenka makieta kościoła Matki Bożej, należącego do klasztoru Noravank, który został zbudowany w 14 wieku przez znanego architekta Momikema. Marlenka symbolicznie wróciła do ojczyzny, Armenii. Na produkcję tego tortu, który trwał dwa tygodnie, użyto 900 kg miodownika Marlenka. Kościół ten, stworzony z "cudu z miodu", ciasta Marlenka miał wymiary 200 x 180 x 305 cm!. Zaszczytnego aktu ukrojenia tortu Marlenka dostąpił właściciel firmy, pan Gevorg Avetisyan.


Trochę informacji z historii powstania firmy produkującej pyszne torty miodowe Marlenka....

W 1704 roku Ormianin Georgius Deodatus Damascenus założył pierwszą kawiarnię w Czechach - w Pradze, Złoty Wąż (patrz Rieger encyklopedia, 1862, wydanie 2). Trzysta lat później, w 1995 roku, pochodzący z Armenii Gevorg Avetisyan osiedlił się wraz z rodziną u podnóża Beskidów we Frydku. Prosił Boga, by pokazał mu właściwą drogę, aby wyżywił rodzinę, i obiecał mu, że jeśli on pomoże, odrestauruje krzyż na kościele św. Josta we Frýdku.
Nie długo potem przypomniał sobie o cudzie, "cudzie z  miodu", torcie miodowym, którego przepis przywiózł ze sobą z dalekiej Armenii. Wraz z siostrą zaczął piec słodkie miodowniki.
Od razu
rozpoczęli oferowanie ciast miodowych okolicznym kawiarniom i lodziarniom. Nie trwało to długo i delikatny miodowy smak  zaczął zyskiwać coraz większą popularność. Tort miodowy otrzymał nazwę Marlenka.
Popyt na miodowniki Marlenka rósł i wkrótce domowa "produkcja" przestała wystarczać. W roku 2003 Gevorg wraz z siostrą Hasmik Avetisyan założyli firmę MIKO z siedzibą we Frýdku-Místku. W chwili jego powstania, firma miała jednego pracownika, ale z roku na rok zaczęła dynamicznie rosnąć.


 Serdecznie zapraszamy wszystkich właścicieli oraz kierowników wszelkich lokali gastronomiczych i sklepów delikatesowych do odwiedzenia stoiska firmy Wiertex - oficjalnego dystrybutora tortów miodowych Marlenka - na targach spożywczych Polagra Food w Poznaniu. Targi te będą połączone wraz z kilkoma innymi imprezami. Będą miały miejsce w dniach 29.09.2014 - 02.10.2014 na terenach MTP. Na naszym stoisku nr 4 w pawilonie 7 będzie można skosztować miodownika, ciasta Marlenka oraz kulek miodowych Marlenka. Przedstawimy szczegółowe informacje o potencjalnej współpracy, dostawach tortów Marlenka. Na czas targów dla Naszych przyszłych klientów przygotowujemy specjalne promocje. Wkrótce przedstawimy kolejne informacje, a tym czasem zapraszamy na pyszne, słodkie torty Marlenka do najbliższej kawiarni (jeżeli nie wiecie gdzie, napiszcie na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.). Obejrzyjcie również oficjalny funpage tortu Marlenka w Polsce: www.facebook.com/marlenkapolska.